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Question and Answer Session Transcript 

“Opportunities for Collaborative Research at the NIH Clinical Center” 
Pre-Application Webinar, November 5, 2013  

 
 
How detailed will the X02 budget need to be? 
A budget is not requested with the X02 pre-application, but the research strategy should 
describe the amount of work proposed and provide information about the kinds of resources 
needed and personnel that will be involved. 
 
Do we need to include all the biosketches in the X02? 
Yes. 
 
Do we need to include the clinical protocol and animal study details in the XO2? 
As noted in the instructions, the X02 pre-application should indicate “No” for human subjects. 
Therefore, human subject related materials are not required.  Thus, there is no need to submit 
sections 5,6,7,8 and 9 for the X02. Nor are the planned enrollment tables required, but they are 
required for the full application (U01).  But while the human subject attachments are not 
required for the X02, the FOA does require that if the proposed research involves human 
subjects or patients, then the research strategy must address the work to be done and provide 
information about the number or patients, types of tests, etc.  This information is essential in 
determining whether or not the research can be accommodated by the Clinical Center 
resources. 
 
Do we need an attachment for data or resource sharing plan for the X02? 
Yes, a resource sharing plan is required.   
 
If I submitted an application in the first cycle, should I plan to submit an X02 pre-application? 
In other words, can I just use the letters of support I received in the last cycle for this 
application?  And carrying that further, can we copy and paste the old budget from the last 
cycle,  including the Clinical Center's budget in the application? 
It would not be appropriate to simply use last year's letters of support.  While the X02 pre-
application is not required, it is strongly recommended.  There may be changes in your project 
since the last submission, especially if you revise the plan to address any weaknesses noted by 
reviewers.  Those changes may affect the ability of the Clinical Center to support the work or 
the intramural scientist to be involved.  The X02 is shorter and should not be onerous for 
anyone who has already submitted a U01 application. The X02 should focus on what are you 
going to do, what resources are you going to use at the Clinical Center, how many patients, how 
many tests, etc., and these details will allow staff at the ICs and the Clinical Center to determine 
whether or not your project can be supported before you write a U01 application. 
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Does the X02 require a detailed statistical section with justification for sample size? Does the 
X02 require detailed statistical section on analysis, analysis plan?  
The answer to both questions is no.   Although the attachments are not required for the X02, 
information about the sample size should be provided in the research strategy section of the 
application.  
 
How much detail on the clinical cohorts are required as part of the X02? 
The research strategy section of the X02 is limited to six pages.  This section should be written 
to address the X02-specific review criteria as described in the FOA.  . 
 
The XO2 collaboration plan and the X02 research strategies request similar information about 
the details of the collaboration.  Should the information be given in both places? 
The two documents are separate entities, but the key points should be addressed in both.   
 
How much detail on the actual research proposal should be included in the X02 research 
strategy, that is, background, approach, et cetera? 
Applicants will need to provide a sufficient amount of information to answer the questions that 
are part of the review criteria. One major purpose of the X02 is to determine whether it’s 
possible to do the project at the CC with intramural resources.  So, for example, if someone 
wanted to study neonatal delivery, that would not be possible at the Clinical Center because we 
don't have a neonatal unit.  
 
Does the Clinical Center, in this program, include the potential for collaboration with NIDA’s 
intramural research program in Baltimore? 
The work could not be done exclusively at NIDA’s intramural research program in Baltimore.  
Some project work must occur at the Clinical Center. If that requirement is met, you are not 
excluded from also doing work at NIDA’s site in Baltimore, so long as one of the participating 
institutes is willing to support the work.  
 
Under collaborations, can the extramural clinics collaboration with the NIH Clinical Center 
and contribute clinical cohorts within an integrated study result? 
Yes, we encourage that. 
 
Can there be two external centers, one clinical, one non-clinical, maybe basic science 
sequencing centers integrated into the study? 
Yes. 
 
Are these announcements seeking to fund predominantly observational studies with 
translational targets or clinical trials? Could both types of applications be considered? 
Yes, both types of applications will be considered. 
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I am an NIH intramural investigator, and my institute is not participating in this FOA.  Can I 
still apply as a partner on this program? 
Absolutely.  To apply, you will need to find an IC that would be willing to support your project.   
 
In the case of an application with multiple PIs, should the contact PI be the extramural or the 
intramural PI? 
As noted in the FOA, the extramural PI should be the contact PI. 
 
I am an extramural investigator. How do I identify an intramural PI to partner with?    
Go to the website http://www.cc.nih.gov/translational-research-resources/research.html  To 
identify investigators interested in your area of research, you can search the Database of NIH 
Intramural Research Reports, the Intramural Principal Investigator Directory, and the Search 
the Studies website.  When contact information is not available on the above sites, you will find 
contact information for NIH investigators on the NIH Directory.  You may also contact the 
research contact at the appropriate institute as listed in the FOA if you need additional 
suggestions. 
 
Is the X02 pre-application required as a pre-condition for submitting a U01 application at a 
later time? 
 No, the X02 pre-application is not required. However, individuals interested in applying to the 
U01 funding opportunity are strongly encouraged to apply to the X02 pre-application, in order 
to reduce the burden on applicants should their research plan not be feasible to be conducted 
utilizing the resources of the NIH Clinical Center, or not relevant to the research missions of any 
of the participating NIH institutes. In addition, the submission of an X02 pre-application will 
facilitate the provision of letters of support from the Clinical Center Director and the relevant 
institute, which are required for a complete U01 application. Information provided in the X02 
pre-application will also help to identify the relevant NIH Clinical Center costs, and thus 
facilitate preparation of the budget section for the U01 application. 
 
Are there examples of the U01 or X02s available? 
At this time, no, because the awards have not yet been issued. Once the awards have been 
made, one can, through freedom of information, request to see the applications. Examples of 
the X02s will not be available. 
 
Question: Do you have GLP (Good Laboratory Practice) capabilities to do clinical and pre-
clinical work on new drugs, toxicology, et cetera? 
A section of the NIH Clinical Center (CC) Pharmacy does operate a GMP/GLP facility 
(Pharmaceutical Development Section-PDS) that is capable of reformulating and repacking 
drugs from raw materials. This service includes formulating drugs and matching placebos, 
sterile injections, and other products into suitable dosage forms as required by the protocol. 
 PDS is able to confirm that raw materials are suitable for human use and develops the 
manufacturing and testing procedures needed to produce a deliverable drug to be able to study 
its pharmacokinetics and pharmacodynamics for phase one trials. Preclinical work is primarily 
limited to formulation, assay development, trial runs of mock infusions, and stability 

http://www.cc.nih.gov/translational-research-resources/research.html
http://intramural.nih.gov/search/index.taf?_UserReference=AD7D6C5DCD73B18F4F68A767
http://intramural.nih.gov/search/index.taf?_UserReference=AD7D6C5DCD73B18F4F68A767
http://irp.nih.gov/our-research/principal-investigators
http://clinicalstudies.info.nih.gov/index.html
http://clinicalstudies.info.nih.gov/index.html
https://ned.nih.gov/search/
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monitoring. PDS provides much of the data needed for the Chemistry, Manufacturing and 
Controls (CMC) section of the IND for submission to the FDA. Generally PDS is not involved in 
toxicology issues. 
 


