NIH Clinical Center

This file is provided for reference purposes only. It was current when it was produced, but it is no longer maintained and may now be out of date. Persons with disabilities having difficulty accessing information may contact us for assistance. For reliable, current information on this and other health topics, we recommend consulting the NIH Clinical Center at http://www.cc.nih.gov/.
Department of Health and Human Sevices logo and linkNational Institutes of Health logo and linkskip navigation Banner image: "PROFILE" Banner image: "2005"
Download Adobe Acrobat to view PDFs
The Mark O. Hatfield Clinical Research Center  
The Mark O. Hatfield Clinical Research Center Walkways connecting the new hospital’s patient wings are bathed in natural light. Patients and staff seated in conversation areas have a clear view of the central seven-story atrium.
Side bar element, Clinical Research center

The Mark O. Hatfield Clinical Research Center is the NIH’s remarkable new hospital for clinical research. The Hatfield Center is a physical extension of the original red-brick hospital, now known as the Magnuson Center. Together, the Hatfield and Magnuson Centers make up the NIH Clinical Center.

The recently expanded Children’s Inn is right across the street and the new Edmond J. Safra Family Lodge at NIH is a short walk further down Center Drive.

To make it easier for patients when they arrive at NIH, a new gate for patients and visitors is being built at Cedar Lane and West Drive, approaching the main hospital entrance from the north. CC Hospitality staff will greet patients as they pass through routine security checks.

Ample space and natural light

One benefit of the building’s long, low silhouette is that all of the rooms are larger, more comfortable, and more open, with plenty of natural light. At the heart of the building a spacious seven-story atrium, the Science Court, serves as a central gathering area, connecting the patient care units that run east and west. Patient wings are separated by and overlook two large, internal courtyards entered through the Science Court.

The patients who toured the hospital the day of the ribbon-cutting and dedication ceremony all agree that the new hospital seems physically brighter, warmer, more cheerful, and more spacious than the old hospital, with courtyards and other gathering places to facilitate getting together between tests and appointments with medical staff.

Being able to meet and socialize with patients with different illnesses, from different walks of life and parts of the country, feels like part of the therapy to many of the patients. Being able to meet each other at the end of a day of being poked, prodded, or treated — being able to sit outside in good weather and to talk about each other’s diseases and families, even, in a strange way, to laugh and joke about what’s going on — is part of healing. And it feels to most
of the patients as if the new hospital will encourage that.

 

Aerial photograph of the Mark O. Hatfield Clinical Research Center
 
Back to top | Previous section | Next Section


The information on this page is archived and provided for reference purposes only.


National Institutes
of Health
  Department of Health
and Human Services